Ziemia

Pomimo pandemicznego lockdownu rok 2021 jest pierwszym, w którym zjednoczony świat hotelarski dołączył się wspólnie do akcji Dni Ziemi. Cieszę się, że razem z inspektorem hotelowym Karolem Weberem mogę być inicjatorką wydarzenia #hotelowytydzieńZiemi2021.

DZIEŃ ZIEMI

Dzień Ziemi jest największym ekologicznym świętem na Ziemi, obchodzonym już od ponad 50-ciu lat. Pierwsze tego typy wydarzenie zainicjowane zostało bowiem już w 1970 roku, po konferencji UNESCO dotyczącej środowiska naturalnego. Od tego czasu co roku przybierało na sile i rozpowszechniało się na coraz większą ilość krajów. W 1990 roku dotarło do Polski.

W chwili obecnej święto to jest obchodzone w 192 krajach na świecie. Ma ono na celu promowanie proekologicznych postaw w społeczeństwie oraz budowanie wspólnej odpowiedzialności za Ziemię. W szczególności w dobie kryzysu klimatycznego ma za zadanie zmobilizować nas, mieszkańców Ziemi do podjęcia działań na rzecz naszej planety, zwrócić naszą uwagę na wagę problemu i podjąć dyskusję o zależnościach między elementami społecznymi, środowiskowymi i biznesem.

Do akcji włączają się jednostki samorządowe, organizacje pozarządowe, instytucje naukowe, które organizują szkolenia, spotkania i większe wydarzenia – w normalnych czasach plenerowe. Coraz więcej biznesów angażuje się w organizację Dni Ziemi. Bo to taki czas, kiedy każdy może zrobić coś dla naszej planety.

W tym roku po raz pierwszy do akcji Dnia Ziemi, pomimo pandemicznego lockdownu, wspólnie dołączają hotele. I choć wyzwanie kojarzy się z akcją sprzątania okolicznych terenów lub sadzeniem drzewek, to możliwości jest o wiele więcej! Jakie pomysły pojawiły się w ramach przygotowywanych na wydarzenie #hotelowytydzieńZiemi2021 relacji?

SPRAWDŹ INSTALACJE WODNE

Zorganizuj hotelowy przegląd instalacji wodnych. Wprawdzie panie pokojowe sprawdzają szczelność urządzeń sanitarnych przy okazji sprzątania każdego dnia, ale niech w tym tygodniu odbędzie się wyjątkowa kontrola. A jeśli coś jest nieszczelne, cieknące, budzące wątpliwość – niech zajmie się tym osoba techniczna.

To dość prozaiczny temat – ale cieknące krany lub zepsute spłuczki są wbrew pozorom całkiem częstym zjawiskiem i przyczyną utraty sporych ilości wody.

Z badań specjalistów wynika, że nieszczelny kran, z którego woda ścieka z częstotliwością jednej kropli na sekundę, to straty nawet 5 tysięcy litrów wody w skali roku. To objętościowo tyle, ile jest w stanie pomieścić basen ogrodowy o średnicy nieco większej niż 3 metry. Jednocześnie jest to taka ilość wody, która starczyłaby do napojenia jednego człowieka przez niecałe 7 lat (przy założeniu wypijania 2 litrów wody dziennie).

Dlatego warto zadbać o jakość instalacji i świadomie zrobić przegląd wszystkich sprzętów związanych z wodą. Włącznie z tymi na zapleczu i w kuchni.

Dlaczego woda jest ważna? Na świecie tylko 1% wody jest pitna. Kryzys klimatyczny objawia się między innymi tym, że wody brakuje w wielu częściach świata. Aż 1,2 miliarda ludzi na świecie ma utrudniony dostęp do wody, a 200 mln ludzi cierpi z pragnienia.

Przewiduje się, że do 2025 roku około jedna trzecia ludzkości nie będzie miała dostępu do wystarczającej ilości wody pitnej.

Jednocześnie 70% wody wykorzystywanej każdego dnia służy nam do mycia oraz spłukiwania toalet. I choć wydawałoby się, że wody mamy w Polsce pod dostatkiem – jesteśmy jednym z najuboższych w wodę krajów europejskich, której pokłady są porównywalne do tych w Egipcie.

Dlatego warto już dziś zwrócić uwagę na ten ważny zasób – zastanowić się jakie działania podjąć, by nie marnować wody i w jaki sposób ją oszczędzać. I jeśli jest coś co możemy zrobić od ręki – działajmy!

ADOPTUJ FOKĘ, WILKA LUB PSZCZOŁĘ

Coraz bardziej inwazyjna obecność człowieka blisko siedlisk zwierząt wpływa na kurczenie się terenów, które są naturalnie zamieszkiwane przez zwierzęta. Fakt obecności człowieka coraz częściej uniemożliwia kręgowcom znalezienie odpowiedniego miejsca rozwodu. Dlatego WWF zachęca do włączenia się do akcji symbolicznej adopcji fok, morświnów, sów, wilków i innych rzadkich zwierząt. Ma to na celu odbudowę populacji danego gatunku. Każdy adoptujący otrzymuje imienny certyfikat. Zwierzaki można wesprzeć jednorazową kwotą lub być dla nich wsparciem cyklicznie.

W przypadku chęci większego zaangażowania – można adoptować zwierzaka w ZOO. Fundusze uzyskane w ten sposób przez instytucję przeznaczane są na polepszenie dobrostanu zwierząt, edukację oraz aktywne wsparcie organizacji zajmujących się ratowaniem zagrożonych gatunków w ich naturalnym środowisku.

Jeśli słoń okaże się zbyt dużą inwestycją, to może pszczoła? Greenpeace wychodzi z pomysłem „Adoptuj Pszczołę”, dzięki któremu każdy ma szansę pomóc owadom zapylającym i pomóc w budowaniu Polski przyjaznej zapylaczom. Jedna pszczółka to tylko 2 złote.

Po co adoptować zwierzaka?

World Economic Forum w 2020 roku przygotował listę dziesięciu zagrożeń, które będą miały największy wpływ na nasze życie i biznes w najbliższych 10-ciu latach. Tuż obok takich zjawisk jak ekstremalne warunki pogodowe, katastrofy naturalne i brak wody – pojawia się utrata bioróżnorodności.

A jest o co się martwić. Mówi się, że jesteśmy u progu kolejnego w dziejach ziemi wymierania gatunków. Obecne tempo wymierania jest 10 do 100 razy szybsze niż średnia z ostatnich 10 mln lat. Zagrożone wyginięciem są wszystkie gatunki ssaków morskich i większość gatunków ryb. Jeśli nic nie zmienimy do 2050 roku utracimy prawie 30-40% populacji ptaków, płazów i ssaków. 

Przyroda zanika w niespotykanym tempie, co ma ogromne konsekwencje dla ludzi. Dlatego warto pomyśleć, co można zrobić dla utrzymania różnorodności gatunkowej. Zwierzęta, rośliny, ludzie – wszyscy bowiem jesteśmy ze sobą ściśle powiązani.

NIE MARNUJ ŻYWNOSCI

Czy zastanawialiście się kiedyś ile jedzenia marnuje się w hotelu? Według dostępnych wyrzucamy nawet 50% żywności. Niewielka część trafia na śmietnik zanim zostanie wykorzystana (przeterminowuje, złe przechowywanie), nieco większa podczas przygotowywania, ale gro to odpady pokonsumpcyjne. Niedojedzone posiłki i resztki z bufetów (w normalnych czasach) – wyrzucamy nie zastanawiając się nad ich związkiem ze zmianami klimatu.

A każdy wyprodukowany produkt żywnościowy wymagał jakiejś ilość wody i energii, nawozu, transportu, kosztu opakowania i wygenerował jakiś ślad węglowy. Weźmy na przykład pod uwagę koszt wody – jedno wyrzucone jabłko to strata 70 litrów wody potrzebnych do jego produkcji, jajko to 135 litrów wody, kromka chleba to 40 litrów, a 1 stek wołowy to 7000 litrów wody.  

Mając na względzie koszty środowiskowe jeden z niemieckich sklepów Penny wprowadził system dwóch etykiet – jednej ze standardową cena detaliczną, drugą uwzględniającą wyliczone naukowo faktyczne koszty klimatyczne wytworzenia produktu. W niektórych przypadkach ceny podniosłyby się nawet o 270 proc.

I tak naprawdę to ludzkość na skraju kryzysu klimatycznego nie stać na marnowanie żywności – zarówno pod względem ekologicznym (emisje gazów cieplarnianych, metanu), ekonomicznym (marnowanie surowców, potrzebnych do wyprodukowania żywności, w tym wody, gleby, energii) oraz społecznym. Statystyki dotyczące niedożywienia na świecie są ogromne i to nie tylko gdzieś na drugim końcu świata. Statystyki podają, że niecałe 10% Europejczyków stać tylko na jeden wysokiej jakości posiłek na dwa dni.

Co można zatem zrobić? To może być dobry czas, by usiąść w swoim gronie i zróbcie burzę mózgów – jakie zmiany wprowadzić, by tych odpadów było mniej. Można zacząć od wprowadzenia mniejszych szklanek i talerzy. Skupić się nad lepszym procesem planowania – już od momentu otrzymania informacji o liczbie gości hotelowych. Poszukać pomocnych technologii. Warto też zastanowić się jak komunikować gościom decyzje hotelu i oczywiście włączyć ich działania.

ZREZYGNUJ Z PLASTIKU

Poświęć chwilę, by zastanowić się skąd pochodzi plastik, który pojawia się w Twoim hotelu. Czy jesteś tego świadomy? Czy da się coś z nim zrobić? Czy da się to zmienić?

Czy posiadasz większe dystrybutory do chemii hotelowej, czy tez korzystasz z indywidualnie pakowanych butelek? Czy kosmetyki są w większych pojemnikach, czy też są to małe pojedyncze buteleczki? Czy plastikowe opakowania na ręczniki i pościel są konieczne? W czym dostarczane są produkty żywnościowe? Weź każdy pojedynczy kawałek plastiku do ręki i pomyśl, czy jest jakiś sposób, by można z niego zrezygnować lub zmniejszyć jego ilość.

Jeśli Twój hotel jest zamknięty to akcję bez plastiku przeprowadzić można na poziomie indywidualnym. Niech do akcji dołączy się każdy odważny pracownik hotelu, który chciałby spróbować tego dnia zrezygnować z plastiku. I koniecznie wyjść na zakupy! To okazuje się największym wyzwaniem – kupić tego dnia artykuły spożywcze, bez opakowania. A potem wspólnie wymienić się doświadczeniami!

Bo choć plastik sam w sobie nie jest zły, to jego ilość nas przerasta. Fakty mówią same za siebie. Statystyczny Europejczyk generuje ponad pół tony odpadów rocznie. Jeśli nie zmienimy naszych nawyków do 2050 roku w oceanach będzie więcej plastiku niż ryb. Przeciętnie człowiek zjada tyle plastiku ile ma jedna karta kredytowa. Cząsteczki mikroplastiku zostały znalezione w każdym miejscu na świecie – w najgłębszym rowie, na szczytach najwyższych gór, na biegunie południowym.

Pora by coś z tym zrobić! Działajmy!

BĄDŹ WEGE

Zastanów się jakie wege dania można wprowadzić do karty. Konkretne pełnowartościowe alternatywy dla mięsa.

Jeśli hotel jest zamknięty – zorganizuj wewnętrzny dzień wege w hotelu – umów się z pracownikami, że z okazji tygodnia ziemi nie będziecie jeść mięsa. Jeśli Twój obiekt jest otwarty – zorganizuj taki dzień dla gości hotelowych. Zapraszaj ich do wyboru ze specjalnie do tego przygotowanej karty dań wege. Może się okaże, że wiele z nich wejdzie na co dzień do menu.

Dlaczego to takie ważne?

Produkcja mięsa jest bardzo obciążająca dla środowiska. Jest przyczyną karczowania lasów, również dziewiczych terenów Puszczy Amazońskiej – płuc Ziemi. Dodatkowo zużywa relatywnie większe niż w przypadku innych produktów spożywczych ilości wody pitnej. Dalej – metan, który powstaje jako efekt uboczny produkcji mięsa, generuje ogromna emisję gazów cieplarnianych, a zanieczyszczenia pochodzące z farm zwierząt wpływają na degradację rzek, jezior i tworzenie się martwych stref w morzach.

Naukowcy wyliczyli, że jeśli nie zmienimy obecnego schematu konsumpcji, ilość osób głodujących będzie rosnąć. Zwierzęta i jedzenie dla nich zajmują bowiem 80% ogółu dostępnych użytków rolnych. Gdyby teren ten obsiać produktami roślinnymi dla ludzi – pożywienia wystarczyłoby dla wszystkich. Dodatkowo mięso jest nieopłacalne energetycznie. Z mięsa pozyskujemy zaledwie 18 proc spożywanych codziennie kalorii.

Ludzki apetyt na mięso sprawił, że wśród wszystkich zwierząt lądowych istniejących na naszej planecie (od słoni po myszy) – 86 proc to to zwierzęta hodowlane. To my jesteśmy tą siłą nabywczą, która reguluje rynek i może coś zmienić. Według Greenpeace pomóc może ograniczenie mięsa do dwóch porcji w tygodniu. Hotele mogą mieć również w tym swój udział.

POSADŹ KWIATY

Jeśli sadzenie drzew, to zbyt duża inwestycja, można posadzić kwiaty! Prawie każdy hotel ma w swojej okolicy jakiś kawałek trawnika.

Łąki kwietne coraz odważniej pojawiają się w przestrzeni miejskiej. W parkach, na obrzeżach dróg i jako ozdoba przy budynkach. Może wygospodarować takie miejsce przy hotelu z przyczepioną doń tabliczką: „Pomagamy owadom – posadziliśmy tutaj łąkę kwietną.”  Pobliskie pszczoły i motyle będą Wam wdzięczne. A i ludziom się przyda.

Do tego można postawić hotel dla owadów, taki na przykład na kształt prawdziwego hotelu 😊. Można go zrobić samodzielnie – każdy pracownik gospodarczy będzie potrafił go zbudować. Instrukcje są dostępne w Internecie. Owady zamieszkujące taki domek nie są niebezpieczne dla gości hotelowych i przynoszą bardzo wiele korzyści dla przyrody.

Bo zapylanie roślin to jeden z najważniejszych mechanizmów pozwalających utrzymać życie na Ziemi. Dzięki temu procesowi rośliny tworzą owoce, które stanowią pożywienie dla ludzi i zwierząt.

Jednocześnie działalność ludzka wciąż inwazyjnie wkracza w świat natury odbierając jej kolejne tereny. Takie właśnie gospodarowanie terenami zielonymi niestety wpływa na zmniejszenie populacji owadów. Jeśli będziemy kontynuować obecną politykę – w ciągu najbliższych 20-30 lat może zniknąć prawie połowa gatunków zapylaczy. Skutki tego odczują jednak nie tylko owady, ale też i ludzie.

Sadźmy więc kwiaty!

OBEJRZYJ FILM

Idealny pomysł na zakończenie hotelowego tygodnia Ziemi 2021 – obejrzenie filmu. Bo celebrować Dzień Ziemi można w różny sposób. Także poszerzając naszą świadomość tematów klimatycznych, dowiadując się o zależnościach między poszczególnymi wątkami, wgłębiając w sytuację naszej planety. Wiele filmów otwiera oczy i zmusza do myślenia. I o to właśnie w tym seansie filmowym chodzi, żeby zostały emocje, które wpłyną na nasze codzienne hotelowe decyzje.

I choć to zajęcie wydaje się nie wymagać większego zaangażowania, to jednak, ze względu na treść, może okazać się wyzwaniem.

Poszerzajmy zatem nasze horyzonty, uczmy się dla naszej planety i korzystajmy z wiedzy zawartej w filmach nie tylko od święta!

Mam świadomość tego, że w kreatywnych głowach hotelarzy powstało jeszcze wiele innych pomysłów na obchody Dnia Ziemi. I każdy z nich jest cenny i znaczący dla przyszłości naszej planety. Co ważne – wiele ze wspominanych inicjatyw realizuje się nie tylko w okolicach 22 kwietnia, ale jest wdrażanych i trwa przez cały rok. I tak właśnie powinno być, żebyśmy celebrowali Dzień Ziemi codziennie.